Wednesday, 22 July 2009

Kemut

Aku paling benci dgn orang yang kemut dgn kerja dia, semua intellectual property. Apa salahnya share information, for the good of the organization. Nothing is intellectual property, everything is recycled – minutes ker, surat ker, even email! so tak payah nak kemut kat ko sorang kalau setakat buat kerja yg rutin. Bukannya dapat naik pangkat cepat pun kalau bagi idea best, ini jabatan kerajaan lah...

My experience with this minah was that I asked her for a power point presentation (recycled again!), and she said, she was too busy to look for it, walhal sebelum jumpa aku dh communicator (mcm YM) sama dia and dia kata ok. Tp bila aku turun jumpa dia, tetiba ckp dia busy walhal tengah berborak dgn org sebelah. Pastu aku ckp sekejap jer nk copy benda alah tu, just 5 mins. Dia kata dia busy sgt and tak tau mana letak folder tuh! What a bunch of bullshit! So aku ckp fine, aku pakai jer presentation yg lama. Sbb presentation tuh pun asalnya aku yg buat masa aku pegang portfolio dia dulu, tp sbb sekarang dh division lain, kena la tanya dia dulu kot ada amendment apa2. Serupa tak payah mintak sama dia....

Bukan nak cakap aku best sangat, tp bila ada organizer email ker, call ker, aku respond lah, takder lah senyap jer. Ini sampai organizer and travel agent yang pernah kerja dgn aku pun complain pasal dia lembab, x jawab email, x pernah ada kat tempat, bila tanya lain jawab lain, pendek kata mmg susah nak dealing dgn dia. Dulu orang cakap pasal dia aku tak percaya sbb aku ingat dia ni pekerja cemerlang. Rupa-rupanya pandai cakap jer...

Tetiba hr ni nak mintak bantuan aku, soalan senang yg tak payah tanya aku pun boleh pikir sendiri. So aku dgn snappish nya jawab (dlm comm) “haiya, itu pun mau tanya ka? Just follow the criteria lah, nak justify apa lagi” and she made a remark “ heheh manjer, manjer sgt” – what the hell does that mean??? Maybe dia nk cover line ker apa, lagi aku menyampah, she likes to end her sentence with “yar”. GELI OK! Was that supposed to be manja or sthg?? Sebenarnya, aku dh byk kali tolong dia especially bila aku dah handover portfolio lama, byk bagi advise sbb tak nak kerja yg aku dh buat dulu jadi slack. Tourism industry ni kecik jer, balik-balik orang yg sama gak bawak group insentif atau buat conference. Lama-lama diaorang ni akan bercerita gak...malu ker tak malu??

Tolonglah jangan buat macam ni kat tempat kerja, apa salahnya bekerja sama. Lagipun, sharing is caring!

5 comments:

hnyhar said...

awat hampeh sgt minah tu nuwal..

fantaghiro said...

wahhhhh
ini betul punya marah ni!! (Seniman Bujang Lapok)
HAHAHAHA
jgn marah haaaa..nanti kena jual..

like i always said..
org bodoh berada di mana mana and the scary thing is that they MULTIPLY!!!!!!!!

ziah said...

kau BANTAI jak dia Nuwal!!!! if you need help, I'm available... I need a way to release my anger also. heheheheheh... shall we pancitkan tayar kereta dia? atau taruk cili atas lipstik dia?

JHaZKiTaRo said...

salam ziarah dari pelajar di bumi eire.. blog hopping :)

Neyaata said...

Hahaha...aku tau saper ! Aku tau saper !!!