Saturday, 29 August 2009

When All Hell Breaks Loose

Some women shouldn't be left in charge. They get too emotional, and prejudiced. Most of the times they would hear about things in the office about something or somebody thru the grapevine. Then they get prejudiced about the person that were gossiped about. They would start to hate that person, eventhough they didn't have a direct encounter with that person! And that in turn would make the atmosphere in the office to be very negative as they would make their displeasure known to other staff *sigh*

Itulah sebabnya aku rasa perempuan kurang sesuai menjadi boss, terutamanya kalau yang dah "senja" sebab dah dekat nak menopause dan hormon pulak tak menentu. Lagilah emosional dalam segala hal. Itulah juga antara sebab aku nak pencen opsional pada umur 50 tahun kalau ada rezeki (dan kerana aku tak ambil opsyen 58 tahun!). Cuba tengok kak Yasmin dari Baking Project, dia ambil VSS pada usia 35 tahun dari bidang real estate dan kemudian meneruskan minat dalam hiasan kek. Baru dua tahun berkecimpung dalam bidang ini, dah terbitkan buku dan juga kelas deko keknya sentiasa penuh...

Begitu juga dengan mak aku, Kerabu Jantung. Pencen opsional pada umur 50 tahun, 8 tahun yang lalu. Masanya telah diisi dengan menghadiri kelas belajar bahasa Arab, dan Al-Quran, sehingga sekarang dia pula yang boleh mengajar orang mengaji. Sekarang dia ada minat yang baru iaitu blogging. Canggih tak canggih mak-mak zaman sekarang??!

Begitulah halnya dengan Sophisticated Office Ladies (SOL) yang dah senja ni. Hentikanlah acara gossip-mengossip dan dengki-mendengki kerana ianya tidak mendatangkan faedah dan hanya membuatkan anda lebih sakit hati, dan seterusnya menyebabkan tension & hypertension. Lebih baik gunakan tenaga yang masih ada untuk buat kerja & rancang masa pencen korang nanti. Kan ke lebih berfaedah???!!

P/s: Aku pun SOL jugak :p

3 comments:

la Signora said...

OOooh, that is so true.Talk about the office-B**** lah kan.When your time is up,better leave with grace and dignity daripada being somebody else's personal Hell lah kan.We've unhealthy office environment, especially among kaum wanita melayu environment.Ade jer yang nak didengki, digosip, dibomoh (it happens wei!).Paling tensen?Kita yang tak kacau idup orang yang sering menjadi mangsa.

C'est la vie.

Didn't know your Mom pencen at 50.My aunt(your ex-guru besar)took hers at 55 me thinks, mula2 she was like clueless, then now with the cucu² and Fesbuk, ambik ngko, networking tak ingat dunia. HA HA.

I consider myself semi-retired now. HA HA HA.Like you said, 'Everything in its own time'.

Beautiful Life said...

*sigh* its my dream to be a lady of leisure. But i need the moolah to spend, so have to work first. But I think I know when to quit, when I need to. The thing is, know when to qui so that ppl won't take you as a nuisance...

indecisiveness said...

erkk bole tambah lagi satu tak..perempuan agak senja dan belum berkahwin mahupn berboifren,sila lah dapatkan diri anda seorang jejaka sebelom anda menjelma menjadi singa betina jadian (dah jadi pn,tak payah pakai interkom,nak maki orang pn satu hopis bole dengar) muka cun,bukak mulut jek...koyak.emosional dan gila.